ATM’ler enflasyona yenik düştü: 200 TL’lik banknotların payı yüzde 80’e ulaştı

Posted by

Enflasyon ve Nakit İhtiyacı

Yüksek enflasyon, artan fiyatlar ve düşen alım gücü, nakit ihtiyacını giderek arttırdı. Ancak paradan paradan vazgeçmek zorunda kalanlar, enflasyon karşısında güçsüz kaldılar.

Ekonomim’den Şebnem Turhan’ın haberine göre, 200 TL banknot, diğer küçük paraların bile üstüne çıksa da artık eskisi gibi değil. Alışveriş yaparken onlarca banknot taşımak zorunda kalanlar, bankacılık sektöründe de zorluklarla karşılaşıyorlar.

Merkez Bankası verilerine göre, son 15 yılda banknotların kullanımı büyük bir değişim geçirdi. 2010 yılında banknotların yüzde 16’sı 200 TL iken, bugün bu oran yüzde 80.4’e yükseldi.

ATM’lerde de büyük değişiklikler yaşanıyor. Son bir yılda ATM’ler günde artık 3 kez dolduruluyor ve doldurulan paranın yüzde 75’i 200 TL, yüzde 25’i ise 100 TL banknotlardan oluşuyor.

100 TL’nin altındaki banknotların ise artık piyasada ve ATM’lerde yeri yok.

2018’den itibaren uygulanan düşük faiz politikaları, pandemi döneminde ekonomiyi etkiledi ve enflasyonu ve döviz kurlarını hızla yükseltti. Bu durum, Türk Lirası’nın alım gücünü azaltırken, nakit ihtiyacını karşılamak için insanlar desteler halinde banknotlar taşımak zorunda kaldılar.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir